Redakce OPSM - kde jsou dnes?

Od posledního výtisku OPSM uplynuly léta a léta. Kam se poděly naši oblíbení redaktoři z OPSM? Pustil jsem se do detektivní práce. Pátral jsem v špinavých zaplivaných barech, ilegálních bordelech, nacpal jsem nohu mezi dveře, strčil nos i tam kam jsem neměl a ocitl se na tenkém ledě. Úplatky, tvrdý drogy, měkký sýr a praní špinavého ložního prádla. Riskoval jsem svou detektivní licenci, ale stálo to za to. Když chcete zjistit pravdu, musíte pátrat do hloubky. Do špinavé, smradlavé a temné hloubky. Svůj klobouk a semišové boty jsem odložil až poté co vládu na obloze převzal měsíc. Bylo to nekonečné vrtání se v minulosti. Potřeboval jsem ten den spláchnout něčím tvrdým a tak jsem se svalil do křesla se sklenkou plnotučného nepasterizovaného mléka v ruce. Pití pro tvrdé chlapy. Začal jsem si listovat ve získaných útržcích, spisech a dokumentech, které se mi podařilo nashromáždit.

Lukáš Kolínský
V OPSM byl znám jako autor většiny návodů a operátor hot-line první herní pomoci. Největším životním úspěchem Lukáše Kolínského je, že dohrál 13 krát Final Fantasy VII a shlédl všechny díly Star Treku.

Lukáš Kolínský dnes. Jak vidět tak převzal "image" Jirky Pavlovského. Na dobové fotografií z OPSM (je úplně nalevo) vypadá jako Malý Luky, podle veřejně dostupných zdrojů se narodil v roce 1980, což znamená, že dnes (2013) má asi tak 33 let.

Pracovní životopis Lukáše Kolínského je více než slušný - 8 let hlava playstation hotline, později programátor v 2K Czech a nějaká ta práce na disneyovských mobilních hrách. Pak testoval androidové aplikace a dnes je freelancer - to je jen noblesní anglickým termín pro pojem "nezaměstnaný".

Alena Kiriloviczová
Alena Kiriloviczová byla nezávislá žurnalistka. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že psala hodně a všude. Jenže všechny stopy končí s razítkem v roce 2001. Tato žena umí po sobě důkladně zamést stopy, to se musí nechat. Možná je v programu na ochranu svědků.

Jan Modrák
V indiánském jazyce "Ten co vypadá jako člen kapely Lunetic" a šéfredaktor OPSM. Honza byl dvojitý agent, který za zády milované PlayStation hrál i na PC. Toto odhalení vyplulo na povrch v jednom čísle OPSM a šokovalo všechny čtenáře. Jan Modrák byl druhým a posledním šéfredaktorem OPSM, pak si sedl na židli šéfa v časopise Score. Dodnes je známý jako herní žurnalista, zatímco Mgr. Jan Modrák je známý jako lékárník a prodavač farmaceutických výrobků (perlička nalezena během pátrání). Roky na něm nezanechali žádné stopy a stále si drží image popových zpěváků á la Backstreet Boys. Je registrován i na takových sociálních sítích o kterých nikdo nikdy neslyšel a z dostupných fotografií na internetu mám pocit, že Honza byl odkojen na pivu.

Jiří Pavlovský
Životní dráhu Jirky Pavlovského ovlivnila juhoslovenská Stripoteka a jiné komiksy. V OPSM si můžete prohlédnout jeho krátké komiksové stripy Game Over. Byl to jeden z nejoriginálnějších recenzentů z OPSM, každá jeho věta byla perla nebo gag. Většinou recenzoval podprůměrné hry, které nikoho nezajímaly, ale díky jeho písemného projevu jsem tyto recenze četl nejraději. Dnes je Jiří Pavlovský vydavatelem komiksového magazínu Crew a undergroundovým spisovatelem, autorem fantasy Kladivo na čaroděje.

Milan Jablonský
Byl redakčním "sporťákem", odborníkem na Gran Turismo a oldschoolovým hráčem. Pamatuji se, že když jsem ukázal matce jeho fotografii, tak prohlásila, že vypadá jako znásilňovač malých dětí. Bez urážky, Milane. Z recenzí Milana Jablonského bylo poznat, že sportovní hry ho skutečně baví, zejména fotbaly a spomínané Gran Turismo - neexistovalo aby GT hodnotil někdo jiný. Po pádu OPSM působil Milan Jablonský v časopisech OSPM2, GameStar a Score. V internetových archivech jsem našel poznámku, že sice neměl vytříbený slohový projev, ale hrám svého žánru rozuměl.
Neoficiální informace: Milan Jablonský hrál v jugoslávsko-německém filmu Bílý vlci po boku Gojko Mitića.

Darek Šmíd
Nenápadný ambiciózní redaktor, kterému všichni předpovídali zářivou budoucnost. A on nezklamal. Někdo se živí rukama a někdo se přiživuje na druhých, ale Darek si na chléb poctivě vydělával rukou a psaným slovem. Filmové recenze, recepty, komiksy, nebo pohádky pro děti - Darek Šmíd se nikdy nezastavil před ničím a dotáhl to až do českého pseudo-intelektuálního škváru o politice a postmoderní kultuře. Ale není zcela jasné, zda se jedná skutečně o toho Darek "Šmíd" Šmída, který se aktivně podílel na tvorbě OPSM. Další zdroje označují pana Šmída za publicistického polyhistora, který uvízl v sociální online hře Second Life.

Farid D. Starman
Farid je arabské jméno běžné na blízkém východě a Balkáně. To "D." je záhada podobná Homerovi J. Simpsonovi. Starman je příjmení jaké by chtěli všechny celebrity včetně Sher. No, ale kdo to je Farid D. Starman? Byl šéfredaktorem PlayStation 1 magazínu, ale všichni si ho pamatují hlavně na čele OPSM2. Chvíli také vedl multiplatformní magazín Next-LEVEL, který se na trhu nedokázal prosadit. Zvláštností je, že Farid je spoluautorem Velké knihy Pokémonů.
Neověřené informace a dohady: Pamatuji se, že redakce Levelu a OPSM2 byla v jedné budově a na jednom patře. Po zániku OPSM2 a velkých záplavách v Praze se Farid ztratil. Bylo vyhlášeno pátrání, ale nikdo ho nenašel.

8 komentářů :

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. zadal jsem jmeno aleny do googlu a je možný, že se v tom roce vdala a dnes má jméno Klaudová (podle FB fotky je maličko podobná)

    OdpovědětVymazat
  3. Jó staré dobré časy s časákem v ruce. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jó staré dobré časy s časákem v ruce. :)

    OdpovědětVymazat
  5. tak tak... Dnes jedu pro playstation magazin- comeback ?? Vapadá to tak, jsem zvědav kdo to oživil, údajně má jít o pokračování... kéž by.

    OdpovědětVymazat
  6. Alena Kiriloviczová téměř jistě dělá v bylinkovém magazínu pod jménem Klaudová, jak už jsem říkal
    Dle osobního popisu na linku níže je to na 99% ona (...psala na ZŠ slohovky na počkání....od recenzí počítačových her...) a podoby
    (jméno alena klaudová):
    http://bylinkovymagazin.cz/domains/bylinkovymagazin.cz/kontakt/o-nas/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to ona. Jinak ahoj všichni, díky za tenhle super web, taky jsem si perfektně zavzpomínal.

      S Milanem jsem si volal rok zpátky, daří se mi, pořád sem tam hraje. Myslím, že se živil muzikou.

      Darek píše mj. pro Reflex, tam najdete občas i jeho články o hrách.

      Čau! Honza M

      PS: Kdyby vás něco zajímalo, klidně mě kontaktujte, rád zavzpomínám ;).

      Vymazat